BLOGGEN

Alla inlägg under maj 2011

Av Marlene Hedberg - 11 maj 2011 19:12

Jag fick frågan i går vars man ska ha pisken,? vilken sida in eller ut sida av hästen?

Jag sa att det beror på vad man ska ha pisken till? När man hoppar upp så har man alltid pisken i vänster hand:-) då stör man hästen minst.

Sen har jag fått lära mig enligt regler och grunder i ridning enligt Bo Tibblins ridlära att man har den i innerhand för drivingens skull och den är minst i vägen men?? jag brukar tänka så att jag sätter pisken där jag vill använda den som tex. vid galoppfattning så sätter jag den vid ytter bakben för där startar hästen sin galopp och kan behöva en liten "vink" där. eller vilken sida hästen ska gå för sidvärtsrörelse åt höger respektive vänster sida så stärker man upp den siförande skänkeln...i vissa fall så har jag faktiskt ridit med 2 st långpisk för att få hästen rak!!och att man kan vara snapp med förstärkning:-) Pisken ska man inte ha för att slå hästen med utan det är en förstärkningshjälp för ryttaren, inget straff!!!!

Sen pratade vi mycket om den lodrätta sitsen ryttaren ska ha i sadeln för att kunna inverka på hästen  rätt, har man inte den så kan  man inte rida rätt.

Stiglädren i längd med fotknölen eller när man reser sig i sadeln så ska det vara en handryggsbredd mellanrum i sätet,när man står på backen så tar man stigbygeln i vänster hand och för upp den i armhålan och längden som blir på lädret då är din längd för ridning , detta gäller i dressyr sen kortar man 2-3 hål vid hoppning och den djupa lätta sitsen. Knäskålar ska peka framåt inte utåt, tån lite snett framåt och tån i linje med knät och häl, höft, axlar i en linje. Sen har vi armarna ska häng i sidan och underarmen ska vara i samma linje som till hästens mun, handryggen i samma linje med underarmen ingen böjning i handleden. Har man en förmåga att sitta svankrygg så ska man gör "rygglyftet" man lutar sig bakåt mot hästens rygg och då skjuter man sätet(rumpan) fram i rätt läge och sen kan man sätta sig upp, då får man en korrekt sits. Handen ska stäva mot hästens mun i ridningen inte mot ryttarens magen...

Detta var lite grundtankar  

Av Marlene Hedberg - 10 maj 2011 22:40

En liten fin sommarbild på tjejen    

Av Marlene Hedberg - 10 maj 2011 22:28

Idag så har MIrco fått vila för vi hade vaccinering igår, så det var bara lektion 18.00 på klubben som stog på agendan för hästeriet. Det var kul att hålla lektion ikväll, det var ett tag sen jag var där och höll lektion.

Tog och filmade Mirco nästan i början när han upptäckte att det var mat i transporten för det var enda stället han fick äta idag  i transporten.

ÄH!!! nu fick jag inte fram filmen!!! Tog bilder på hur han tog sig in och ut..             Ja ska man äta så måste man gå in  


Av Marlene Hedberg - 9 maj 2011 22:07

Idag så har jag varit ledig och jag har städat upp runt gården, krattat ända ner i från sjön och nästan ända till huset..duktiga jag:-)

Idag kom Marica och fixad Mircos en framsko som blev lite skev sen helgens last"träning" man kan ju kalla det så för vi kom aldrig i väg nånstans:-(

Sen efter det så kom vet och raspade jaspers tänder och vaccinering på Mirco också. Hon kollade hans tänder och hon sa att det var ju som de skulle i hans framtänder så det kändes bra, lill Jasper han ska nog få åka en sväng till Vännes för tandslipning för han har troligtvis hakar bak för han har lite överbett stackarn..Malin tog det hon kunde så hon sa att han klarar sig några månader men sen måste jag åka...

Jag tog lite bilder från kursen i helgen som jag tänkte bjuda på  

  Agnes på Malte  här nedan så är det en störtskön bild på killen igen.     Agnes och Malte igen:-)

  

Sofia in aktion med sin Classe  

  

Här är C igen över regnbågen

  

och de fin blå skärmarna som jag har målat faktiskt  

  Sofia och sin C igen , de står och väntar på sin tur:-)

 

Jessica och Hälge på väg över!! gick bara bra:-)

Av Marlene Hedberg - 8 maj 2011 21:08

Ja våran kurs i helgen för Per-Erik blev ingen bra vi kom inte ens dit!!! jag blir så less på min lilla häst som inte vill gå in i transporten...över 6 tim höll vi på men inte alls med på noterna och vilja gå in...en gång gick han in helt och då sa ska vi backa ut han eller ??? och vi an bara tänka det så gick han bakåt:-(

Ja min transport gick sönder också så nu har jag ingn fungerande ramp heller...får fixa en ny skiva iden och laga den sen sälja den fort som rackarn innan den går sönder igen...Tack snälla Agnes med pappa som kom med sin transport och Marica som tålmodigt var kvar hela tiden.....TACK!!!!  

Vi åkte tillbaka till klubben och då titta på slutet av sista gruppen, efter maten så tog jag och provred Maricas mammas häst för att känna om jag skulle rida henne dagen efter då jag inte ville rida in Mirco på klubben för han hade en sko på framhoven som inte satt som den skulle så då fick det va.... idag så for jag till klubben för att titta tänkte jag men det sluta med att jag red Hälgen ett pass och det var faktiskt kul!!  det var strålande sol hela tiden idag och det ska väl fortsätta ett par dagar till  


Imorgon tänkte jag lägga upp lite bilder på kursdagen från söndagen, fick en del riktigt fina bilder men jag tog fel objektiv med mig så jag kunde inte gå riktigt nära och få fina närbilder...

Av Marlene Hedberg - 5 maj 2011 22:41

Jag fick min fina Prestige Golden Star sadel idag !! jiha:-) den var jättefin!! men den passade inte vidden så han får nog gå på 36 i vidd det är 35 nu eller kanske 37 jag ska prata med de på sadelmagasinet så de skickar en mätsticka så jag kan mäta han men köp blir det...den såg nästan ny ut  de värmer om den och de står för den kostnaden men efter det kan jag inte lämna tillbaka den när den är omvärmd.

Jag och lillkillen var på en utritt ikväll red en bit in på vägen i skogen och sen tillbaka...trava hela vägen tillbaka och han skötte sig jättebra:-)inge svettig så jag tror han är rätt bra i form nu faktiskt,  hoppas det går bra i helgen också.

Nu har jag pratat med mina ridelever så de vet att det är tisdag som gäller för dem nu 5 veckor framöver!!:-) det ska bli kul.


Natti natti!!! en dag kvar sen ledig 4 dagar  

Av Marlene Hedberg - 4 maj 2011 22:21

Ikväll blev det sent!! jag var klar i stalle vid 21.45 ...inte bra för hästarna behöver sin natt vila också för de väcks på veckorna redan vid 5.30 så man hinner ut med dem och duscha och på jobbet.

Vi longerade över bommar och över en grind fick han hoppa också och det gick jättebra  .Det ska bli spännande i helgen om han håller sig lungn på klubben man är alltid lite nojig när man ska nånstans med pollen:-) ska bli jättkul att snacka häst en hel helg!!! hoppas vi får fint väder  .

Nu är det bestämnt dag för min lektionsgrupp och det blir start på tisdag den 10/5 kommer att bli kul, ska ringa runt till mina tjejer i morgon som ska rida för mig.

 

Av Marlene Hedberg - 3 maj 2011 21:57

      Jag ska börja ha lektioner på klubben en dag i veckan och det ska bli kul och jag har börjat planera lite lektioner i olika målgrupper för märke 2 och 3 ryttare.

Jag brukar köra efter risportförbundets ryttarmärken så har man lite och gå på vad de ska kunna vid varje märke:-) oftast så stannar de kvar ett tag i märke 2 för märke 3 kräver att du ska kunna rida en häst i rätt form coh balans...det tar olika lång tid för ryttaren att få känslan och kordination för det. Lektionshandledningen är skriven av Bo Tibblin och jag tycker att det är en bra hjälp om man har brist på ideer och lösningar på olika problem och jag rekomenderar att läsa hans bok "RIDLÄRA" som handlar om grundutbildning och vidareutbildningi dressyren sen om etologin.

Jag vill ha en plan när jag gör nått med mina hästar och även andras man kan inte lösa ett problem med hästen på en eller två lektioner utan det instruktören gör är att visa vad eleven ska träna vidare på när lektionen är över för allt hänger ihop och när man har gått igenom alla delmålen så har man kanske kommit till insikt vad häst behöver tränas i och vad ryttaren har sin svagheter:-) för att stärka upp hästen. Jag sjäv kan tänka så här att i dag så tränar jag ytterskänkel och gör då övningar som behövs mycket ytterskänkel i och sen tar vi inner skänkel en annan och rakrikta en annan dag och lätt sitts en annan osv...listan kan bli lång på olika övningar man kan göra för att stärka sin ridning men mn låser sig oftas fast i att hästen skjuter ut boga eller tar tag ibettet osv..ser bara hästens " fel " men det sitter ju oftast i oss ryttare eller om hästen har ont får man lyssna på det och kolla upp vad det kan va...

En liten bild från gårdagens träning:-)   När vi om tillbaka från uteritten  

  Lite uppmjukad.

  Lite spänd:-) och jobbigt:-)

  Lite galopp!! det tycker han är kul:-)

  Sen var det är böja lite på sig i sidan och det är ju jobbigt som tusan:-)

men han var duktig än fast han protestera lite:.-)


Presentation


Jag och Mirco:-)

Fråga mig

11 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5
6
7
8
9 10 11
12
13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Maj 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Norrstrandsstallet


Ovido - Quiz & Flashcards