BLOGGEN

Alla inlägg den 7 januari 2012

Av Marlene Hedberg - 7 januari 2012 21:49

Hästar som utför dagligt arbete som den blir svettig av skall alltid ha en kort hårrem. En lång hårrem tar lång tid att torka och det föreligger hälsorisker för hästen i form av förkylning och muskelbesvär. Långhåriga hästar står dessutom och ”ångar” i stallet länge efter arbetspasset. Med en kort hårrrem hinner hästen torka medan den fortfarande är relativt varm. Det är också mycket mindre arbetsamt att hålla en kort hårrem ren och torr.


  För att förhindra att hästen utvecklar en kraftig vinterfäll kan man börja lägga på den täcken redan i september. Men annars kan hästen klippas. Hur mycket hästen skall klippas beror på vilket arbete den utför och hur svettig den blir under arbetet. Klippningen skall utföras i oktober-november då vinterfällen ännu inte har hunnit växa sig riktigt lång och tjock, och för att hästen skall hinna vänja sig vid sin korta hårrem tills en värsta kylan sätter in. Vid behov kan hårremmen putsas till igen i december-januari, men aldrig senare än i början på februari för att inte störa utväxten av sommarpälsen.


  När hästen blivit av med sin värmande vinterpäls blir det naturligtvis kallt för den. Lägg på ordentligt med varma täcken både inne i stallet och ute i hagen. Rider du ute skall du använda ländtäcke.


  Det finns många olika sorters klippningar. De vanligaste är: spårklippning, jaktklippning (sekelklippning), filtklippning, hunterklippning och helklippning.
  


Jag har funderat på om jag ska raka Mirco?  för han blir som svettig när man rider lite tempo ute:-) men då måste jag ju ha täcke på han jämnt ute och det är en nackdel....tycker jag..jag brukar försöka ha utan på dem om det är-10 och varmare:-) de gillar att rulla sig och tvätta sig i snön också....men han kan ju också bli sjuk av att komma ut i hagen och bli kall av svettig hårrem..än fast de står inne och torkar innan så är de nog lite fuktig ändå.

Det lutar åt den mittersta klippningen...eller lite så här kanske?

Presentation


Jag och Mirco:-)

Fråga mig

11 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12
13
14
15
16 17 18 19 20
21
22
23
24
25 26 27
28
29
30
31
<<< Januari 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Norrstrandsstallet


Ovido - Quiz & Flashcards