BLOGGEN

Alla inlägg under januari 2011

Av Marlene Hedberg - 24 januari 2011 22:24

Mirco har varit lite sur ett tag...eller han har talat om att det är nåt tokigt med han. Han har hållit på och sticka ut tungan i mungipan och klappra med tänderna och ett tecken på smärta är bla att hästar sticker ut tungan i sidan....han håller på länge tycker jag med tandlossningen,,Mizindra märkte jag aldrig när hon tappade tänderna eller så var man inte lika observant. Jag kan ju grubbla ihjäl mig när det är nått fel på mina djur....inge kul!!! han visade misstycke härom dagen när jag inte fick hoppa upp på han heller, ville ej stå still när jag skulle upp på han.

Hm....vad är tokigt? Ett av stona kom in i hans hage för 2-3 veckor sedan och han blir som bestt av ston...han tror att han kan betäcka dem  han tror att han är hingst fortfarande!! dummern  så han stod säkert en hel del på de båda bak innan jag upptäckte att Pepsi var i fel hage:-)) Det var nog så han fick sitt griffben av sparkat, han var för mycket på tjejen som stod här då!!     han var lite varm och svullen uppe vid höften/bäckenet  och ner mot lårmuskeln efter den dagen...så ikväll!!! när jag rykta han och visiterade honom så kände jag en värme på samma ställe där han hade sträckt sig den dagen. Kan?!  vara orsaken till hans dåliga humör, i vanliga fall så är han otroligt snäll, men jag har märkt det på han när han har ont nånstans så har han visat det med att han surar med öronen bakåt och visat missnöje.

Han var kinkig när hovslagaren var här också ville ej va med på noterna !! inte likt honom heller....Ja det blir väl ATG igen!!!

Han haltar ej och det är ju bra allafall, jag ska ha lite is i magen så får vi se...det blev ingen ridning på honom i kväll, han fick en massage med lite linement och täcke på i stallet...han gillar verkligen när man masserar honom  Vi får köra så i några dagar med lite promenader och massage:-)

Försökte ta lite bilder på mina fina hundar men de vill som bara vara nära och då är det genast problem att få bra bilder     Vem är det som bestämmer?...          

Av Marlene Hedberg - 23 januari 2011 15:51

Idag så hade jag ridning för 2 st tjejer och det gick kanon bra!! duktiga tjejer och duktiga hästar  . Det är så kul när man ser att det funkar och att de vill lära sig mycket!! Jag tycker att säkerheten vid hästhantering och ridning är jätteviktig...man måste lära känna hur hästar funkar och tänker för de talar inte samma språk som vi...så vi måste lära oss hästarnas språk.

 

De har fått vara med och ta in hästarna och rykta och göra i ordning dem själv med hjälp av mig då, och att de ska gå först in genom dörrar och in före i boxen vända hästen och sen knäpp av grimskaftet. Likadant gäller vid utsläpp i hagen i hagen vänd hästen imot dig och knäpp av grimskaftet, är de lite tjurig att vända så backa hästen nått steg också innan man släpper den.Hästen mår bra av att veta vem ledaren är för de är ju ett flockdjur.

 

 Det är så lätt att hästarna lägger iväg ett bakutsprång när de kommer ut i hagen och då kan det gå illa..!!Det händer alldeles för många olyckor nu med hästar...Har man unghäst då så händer det saker hela tiden :-) JAG klantade mig själv att sätta på halsremmen när jag skulle rida barbacka för första gången på Mirco och han tyckte det var läskigt, stegrade och jag kanade bara av han men han blev rädd för att jag damp ju i backen bakom han och han stuttsade och i väg och tryckte till mig i sidan med hasen så det kändes ju!!! men där var det mitt eget fel,,,för bråttomnt!! ibland så måste man tänka lite extra  

Av Marlene Hedberg - 22 januari 2011 20:52

Idag skulle vi ha lite ridning men tempen skönk till-17.4  så vi var tvungna att ställa in för idag men imorgon har vi planerat också så vi får hoppas på i morgon.Senare på dagen så blev det -22.7 och då var det bara att ge sig ut och ta in hästarna för 3 st av dem hade inga täcken på sig, de har sån päls så de brukar klara sig bara de har hö i hagen att tugga på men de ville komma in!! lite frusna var de. Mirco och Zoogo de får på sig täcken när det är runt -10-15 grader för Mirco har inte så mycket päls men han brukar inte frysa direkt heller och den andre killen han får ha täcke för han saknar lite hull så han fryser!!!


Päls och hårrem styrs ju mycket av temperaturen och foderstaten hästarna får och ljuset ute, man ser nu på Pepsi hon har börjat tappa hår nå kopiöst och det bara för att det börjat bli ljusare på dagarna och då bruka jag börja ge B-vitamin just för att de ska må bra och tappa pälsen fortare.

Mirco han får bra mat och mätt och belåten därför har han fint hull och kortpäls och mår bra så han har bra protein i sin mat , han bruka tappa sin päls rätt fort.

Nu finns det raser som kallblodiga hästen de får mer päls och mer skyddshår(man och svans, pannlugg)sen fryser de inte lika lätt för de har sina blodkärl inte lika ytliga som den varmblodiga hästarna. Så det är rätt individuellt hur och vid hästarna fryser.

Lilla Jasper han bruka jag få hjälpa till med en klippning för annars så har han sin päls ända in i juni innan han tappat den helt         


Av Marlene Hedberg - 21 januari 2011 23:55

Ikväll blev det lite uppstädning i sadelkammaren...jag har nog mer organiserat i  stallet än vad jag har inne i huset   men så ska det vara i ett stall var sak har sin plats så alla hittar. Idag hämtade jag ut ett nytt täcke till Mirco på posten och man blir som nojig när man få ge hästen nytt täcke!!!! ett Bucas täcke jättefint!! jag gillar det märket, det är bra passform och slitstarka är de också,,,..sen hyfsat bra pris  

Nu blev det ju mild ute så då får han vänta med att bli snygg  snygg!!i hagen      Lite kul bild!!! underifrån  

Agnes bruka ju vara här och rida våran fina inlånade fjording Pepsi ibland, ...så här kan det se ut i uppvärmningen

     

Här är Pepsi lite väl rund om mage och hull men vi jobbar på det  hon är en kämpe verkligen och en rolig häst att rida. Jag har inte gillat fjordhästar direkt, jag vet att de är starka hästar!!! men hon imponerar på mig verkligen!! Jag gillar ju hästar med lite humör och sting i men hon är en bra och jag gillar henne skarpt!!!

Vi ses i morgon   


Av Marlene Hedberg - 20 januari 2011 21:15

Ja det är fortfarande kallt ute!! ingen ridning idag heller.....

Tänkte bjuda på lite bilder från min lyckligaste dag i livet!!!

              

Maria var min fina tärna som alltid har ställt upp för mig   kram på dig!!!

Sen skattar jag mig lycklig som har en sån fin man nu!!! helt otrolig som alltid ställer upp för mig och mina intressen, tack älskling!!  Nu ska ni få se en fin bild på stallchefen!!


Jag har hästar, hundar och katter och en underbar man som jag älskar över allt på denna jord( förutom hästarna då :-))). )Kan man begära mer av livet??


Go`natt alla trötta!!!  

Av Marlene Hedberg - 19 januari 2011 23:33

 Tänk om det vore lite mildare ute..  .jag tror att vi har snittat på -20 nästan hela vintern här ute på Norrstrand!!! jag är less på att frysa när man ska rida.

Ikväll fick alla hästarna vila för det är nästan-24 ute och det är inte kul!!!..........


Jag har satt en gräns för mig själv vid -18 men det har varit -20 nån gång också när man ridit och det spelar ingen roll vad man har på sig då för det blir kallt överallt tillslut. När barnen ska rida så är det -15 som gäller, för de fryser !!!

Vi får hoppas på mildare väder i helgen då vi ska ha lite ridning för alla ridsugna  . Tjingeling!

Av Marlene Hedberg - 19 januari 2011 08:30

Ja vi har fått en ny häst i stallet som ägs av Jessica, en otroligt snäll häst  

med ett fint steg så det kan  bli en fin ridhäst. Han har tävlat i travet ända tills nu, och när de blir 12 år så är det stopp med travlivet för den varmblodiga travaren.

    

Av Marlene Hedberg - 18 januari 2011 21:32

Ikväll var det 4 st glada tjejer som kom till mitt stall för lite pyssel med hästarna och det tyckte det var så skoj!  

 Tänk att det kan vara så kul att mocka i en box, de skrattade så tjejerna när de fick prova och mocka ur för kvällen. 

Jag mockar alltid till mina hästar 2 ggr om dagen för det blir ju att de står inne nån stund på dagen/kvällen,  när man rider dem eller kört, det hinner bli en del.

Jag är så otroligt tacksam för att jag fått låna dessa två töser( Jaya och Pepsi ) på foder för de är så otroligt snälla när barnen håller på med dem.

 

Mirco han håller på att tappa sina sista tänder och han är besvärad med bettet i munnen, får nog rida bettlöst ett tag. Idag fick jag inte kliva upp på honom så jag fick ge upp!!! jag var så besviken för jag var så ridsugen, men då gjorde vi annat istället, tränade galoppfattningar och det börjar han bli riktigt duktig på från marken.

Måste träna mer galopp han är lite svag bak....vi har mycket att ta igen sen hans griffelfraktur  men det är bara att köra på. Nu ska vi in och ridhusträna snart!! kul kul....få se om man får till nån tävling i sommar....kanske...jag får se hur han utvecklas. Tänker inte göra samma misstag och köra på för hårt som jag gjorde med Mizindra, då får man bara börja om och det är inte kul.

Hare så gött!! vi hörs i morgon med mera hästtankar.

Presentation


Jag och Mirco:-)

Fråga mig

11 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27
28
29 30
31
<<<
Januari 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Norrstrandsstallet


Ovido - Quiz & Flashcards