BLOGGEN

Alla inlägg den 30 juli 2011

Av Marlene Hedberg - 30 juli 2011 21:54

Ja varför ska man longera? Jag tycker att longeringen är en bra grund för en häst och det kan man med fördel göra en gång i veckan minst när man har en fullt ridbarhäst efter inridningen. Innan inridning så sätter man grunderna  i kommandona..2-3 gånger i veckan kan man göra det i korta stunder som 20 min/pass.Sen utnyttja man dem när man ska rida in hästen så den lär sig igångsättningar och olika gångarter.Tryck vid sadelläget tränar man med att man vänder longerpisken bak å fram och trycker med pisken i sidan för hästar går ju undan tryck/obehag för hästen så då är det inte så främmande när man ska rida den.Sen går man vidare till tömkörning och man vill skola hästen mer för tramp osv...Likadant har jag gjort med alla varmblod som varit travhäst och ska bli ridhäst för att få grunderna rätt.

Hur som helst så longerade jag Zoogo i kväll med en chambong och den tycker jag är bra för då lär sig hästen söka fram till bettet och ner i rätt form med att den jobbar med baken och fram genom ryggen. Han protesterade först med att gå och spänna sig en heldel så jag trädde longerlinan genom bettet till longergjorden och på så sätt så kan jag böja igenom honom med hjäp av pisken vid sadelgjordsläget så han inte svänger in i volten= skänkeln.

Han gick riktigt fint vid slutet och ar avslappnad och frustade nöjt!! 

Jag brukar använda lite olika metoder på longering när det gäller olika hästar ochå vilken utbildningsnivå de ligger på men det är klart et bra alternativ att jobba hästen på om man vill få kontakt med sin häst från marken:-) Longring är ej ett "motionspass" enligt mig och min syn på longering, jag tycker det är ett "dressyrpass för hand" Man kan se ibland hästar som springer fort runt..runt... runt...utan kontakt med människan i mitten!! slitsamnt för lederna på hästen kallar jag det.    

Presentation


Jag och Mirco:-)

Fråga mig

11 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1
2
3
4
5 6 7 8
9
10
11 12 13 14 15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28 29 30 31
<<< Juli 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Norrstrandsstallet


Ovido - Quiz & Flashcards